day through collage

Asioita torstaille / Things for Thursday.

the very backbones of kitchen



Blogeja kiersi jossain vaiheessa haaste jossa lueteltiin aineksia joita taloudesta löytyy lähes aina ja joille ruoanlaitto perustuu. Olen listafani ja ajattelin käydä läpi aineksia, joita ilman en pärjäisi.

Ruokakaappiemme sisältö vaihtelee kausittain, talvella juureksia ja kesällä näkyy enemmän tuoreita vihanneksia ja yrttejä.

Jääkaappi:

kevytmaito kahviin, rasvaton miehelle juotavaksi, kahvi, (espressojauhatus) pala grana padanoa tai jotain muuta vastaavaa kuten parmesaania, kananmunat, sinappi, voi, juurekset, (peruna, porkkana, punajuuri) leivänpäällisiä miehelle, (kinkku, kurkku) tuore tomaatti, (erityisesti kesällä) tahini, hunaja, kotitekoinen omenahillo (minä en tee mutta äitini, mummuni ja ystäväni tekevät)

Muut:

öljyt, (oliivi- ja rypsiöljy) sitruuna, pasta, risottoriisi, siemenet, erilaisia teelaatuja, pavut ja linssit, sipuli, valkosipuli, kuoritut tölkkitomaatit, vaihtelevat jauhot, kaurahiutaleet, etikat, itsepoimitut mustikat (pakastin on niistä aina pullollaan)

Käytetyimmät mausteet (suola, sokeri, kokonainen mustapippuri, oregano, peperoncini, juustokumina, korianterinsiemen, kaneli)

Tärkeitä välineitä keittiössäni ovat mutteripannu (olen lopettanut pannukahvin juomisen kotona kokonaan) mustapippurimylly, kivinen huhmare ja iso puinen leikkuulautani josta olen todella tarkka (käytän muovista lihaan ja kalaan, puinen pestään aina lopuksi kylmällä vedellä jotta puunsyyt menevät kiinni) ja hyvät veitset.

I thought I'd list the cornerstones of my kitchen, (I love lists!) things that I always have in my cabinets and fridge - ingredients that I go back to every time when cooking. Though our supply varies a bit through the year because I like to use seasonal things, more vegetables in the summer and roots in winter.

In the fridge:

milk for coffee, coffee, (espresso) a chunk of grana padano / parmesan, eggs, mustard - preferably dijon for me, butter, roots like potatoes, carrots and beets, something to go for sandwich tops, (for the man) fresh tomatoes, (particularly in the summertime) tahini, honey, homemade apple jam (I don't make my own but my mom, gran and friend do)

Others:

oils, (olive and canola) lemons, pasta, risotto rice, seeds, variety of tea, beans and lentils, onions, garlic, peeled tomatoes from a can, flour for baking, oats, vinegar, self picked blueberries (our freezer is always full of them)
Important spices (salt, sugar, whole black pepper, oregano, peperoncini, cumin, coriander seed, cinnamon)

I know things

Tammikuuni on ollut muun muassa:

Niitä hempeitä nudesävyjä. Ystäväni antamassa kukassa ne ovat kauneimmillaan.

Lars von Trierin Melancholia. Sekä elokuva että musiikki toimivat minulle ihan täydellisesti.

Tomaattikastiketta. Hyvälaatuisia kuorittuja luomusäilyketomaatteja, punaviinia, sipulia, valkosipulia, vanhempien maasta kuivattua oreganoa ja ripsaisut suolaa, pippuria ja sokeria. Hiukan balsamicoa teräksi.

Lisääntyvää valoa.

My January consists of:

Those lovely pastels and nudes. Those hues are specially beautiful in a flower that my 
friend gave me.

Lars von Trier's Melancholia. Both the soundtrack and the film are just perfect.

Tomato sauce. Good quality organic peeled plum tomatoes from a can, red wine, onions, garlic, dried oregano from my parents garden and dashes of salt, pepper and sugar. Little balsamic vinegar for a kick.

The light which is slowly starting to come back.


romanesco love


Kaupasta löytyi romanesco-kaali ja se päätyi lounaaksi lautaselle. Kaalin kukinnot irti ja kappaleiksi kuumalle paistinpannulle, pari desiä vettä mukaan ja kansi hetkiseksi päälle. Tämän aikana ne höyrystyvät mukavasti. Kansi pois, loppu vesi kiehuu nopeasti veks.
Mukaan oliiviöljyä, valkosipulia, loraus sitruunanmehua, kuivattu peperoncini (pieni chili) ja sormisuolaa. Lautaselle ja ääntä kohti! Raastoin päälle vielä sitruunankuorta, juustoa (grana tai parmesaani on omaan suuhun sopivaa) ja mustapippuria myllystä.

This little romanesco broccoli had the honors to be our lunch. I chopped it onto a hot pan, threw in 2 dl of water and put the lid on just for a little while. When the broccoli pieces where steamed enough but still crunchy, I took the lid away and let the remaining water vaporize itself off from the pan.
With the cooked broccoli I threw in some olive oil, garlic, dried peperoncini and coarse salt.
Off to the plate and in to the mouth!
On top I grated some cheese (grana or parmesan works for us) lemon zest and fresh ground black pepper.

ARCHIVES

ABOUT USING IMAGES

Unless credited or stated otherwise, pictures in this blog are © Suvi Viitanen. Please do not use them for any commercial purposes.