salt away

Minulla on aivan liian iso läjä lipstikkaa pelkästään ruokaan käytettäväksi, joten osasta lehtiä tein tänään yrttisuolaa. Mikä tuoksu! Morttelilla vain lehdet ja merisuola murskaksi ja levitys sanomalehden päälle, jossa se saa rauhassa kuivata. Sitten purkkiin. Ajattelin käyttää lipstikkasuolaa ainakin keittoihin ja se voisi sopia myös grillattuun lihaan tai kalaan. Ja ehkä Bloody Maryyn, siihenhän käytetään sellerisuolaa ja lipstikassa on samantapainen maku.

I had way too much lovage for cooking so bunch of the leaves went into this herb salt that I made today. What a scent! I used coarse sea salt and pestled the leaves and the salt into a mash and spread it onto a newspaper so it can dry up. I am going to use it for soups and maybe some grilled meat or fish. And perhaps in Bloody Mary's, one of the ingredients in that drink is celery salt and I think lovage salt could be a great alternative because it has a similar taste with celery.

emerald hue

Alkukesän valo on ihmeellistä!  /  The early summer light is miraculous!



white / blue / pale pink

Kuljin kämpässä maljakko täynnä lemmikkejä ja mallasin jokaiselle tasolle.

I walked through the apartment and modeled a vase full of forget-me-nots onto every surface.

where's wally?

Olen maailman hajamielisin 'stailaaja'. Avopuoliso on kieltänyt vinyyleillä sisustamisen mutta välillä on vaan pakko. Huomasin pinkin vinyylikannen räpsiessäni keskimmäistä kuvaa ja siirsin sen vähin äänin olohuoneeseen (ensimmäinen kuva) joten kuvista huomaa ajatuksenkulkuni. Samoin kuin maagisesti liikkuvan nahkapallin. Kuvani ovat varsinaisia Missä Jallu luuraa - tribuutteja.

I am the world's most sloppy 'stylist'. My better half has told me not to use his vinyls for decoration but once in a while I just have to oppose that order. I noticed that chipper pink vinyl cover when taking the middle picture and moved it secretly into the living room (first picture) so there's a little bit too much repetition. The same goes for that magically moving leather stool. My pictures are somewhat tributes for Where's Wally.


stilleben

Stillebenin nettikauppa on ihan loistavasti kuratoitu. Jos minun taskuissani pullistelisi liikaa rahaa, katoaisi se äkkiä silmäillessä heidän valikoimaansa. Voisin keitellä teet Dorthe Hansenin ihanassa keramiikkakannussa, pistää pään pehmoiseen alpakkatyynyyn tai päällystää maalia lohkeilevat ikkunalautamme Made a Manon laavakivilaatoilla. Ne mahdolliset ylijääneet pennoset voisin piilottaa Ally Cappelinin nahkakukkaroon...

The selection in Stilleben's web shop is greatly curated. If my pockets had any extra money, it would quickly disappear when looking at their assortment. I would brew my tea in Dorthe Hansen ceramic teapot, put my head into a soft alpaca pillow or cover our paint chipping window sills with Made a Mano's lava stones. The little money I'd had left I would hide in Ally Cappelini's leather purse...

01 Mater, Dome table lamp // 02 Trine Struwe print // 03 Dorthe Hansen Teapot // 04 Made a Mano lava stone // 05 Ally Capellino fold over purse // 06 Karen mB Alpaca pillow // 07 Tom Dixon Etch "lighthouse" candle holder

too marvellous for words

Koko lauantai tuntui kuluvan pöytämme vieressä. Aamulla torikäynnin jälkeen oli juustoa, hilloa, leipää ja kahvia ja illalla viileää roséeta lasissa. Keväthuumaa!

It felt like we spent all Saturday in our table's charming company. In the morning after market we had cheese, jam, bread and coffee and in the evening we poured chilled rosé on our glasses. Spring daze!
 

green surprise

Saimme ystävien kanssa idean lähteä metsästämään "villiyrttejä" luonnosta ja päätimme lähteä heidän sukulaistensa omistamalle tontille. Siinä poimiessa voikukan nuppuja kotitekoisten kapristen aineeksi törmäsimme talon seinustalla kasvavaan kasviin. Ja voi luoja mihin kasviin, maasta puski ylös parsaa! Ihanaa, kaunista ohuempaa villiparsamaista versoa ja jäntterämpää lyhyttä vartta.

Eihän se luonnonvaraisena Suomessa kasva mutta joku heidän sukulaisistaan on joskus tainnut istuttaa, luin kiinnostuneena enemmän ja parsa voi kuulemma kasvaa vuosikymmeniä samassa, aurinkoisessa paikassa. Jos minulla olisi oma piha, jokainen aurinkoinen pläntti olisi varmasti parsaa täynnä.

We were picking up some wild herbs from our friend's place in the countryside and ran into asparagus growing up in the sunny spot. Oh joy!

closet visit

Saaran blogista löytyvät aina parhaimmat ja inspiroivimmat linkit, kuten linkki Closet Visit -projektiin. Taiteilija Jeana Sohn visiteeraa luovien, kiinnostavien ja tyylikkäiden naisten komeroissa, kuvaa ja haastattelee. Tykkään eritoten hänen tavastaan kuvata, se on simppeliä, dokumentaarista ja hetkessä olevaa.

Saara's blog has the best and inspiring links like this one about the project Closet Visit. Artist Jeana Sohn visits creative, inspiring and stylish ladies' closets, takes photos and does interviews. I really like her style of taking photographs, it is very simple, documentary and in the moment.


Kuvat / All pictures  © Jeana Sohn.











ginger up

Muuntelin Jamie oliverin inkiväärilimsan ohjetta kaapista löytyviin aineksiin sopivaksi. Bossa nova soimaan, limsa lasiin ja pilli suuhun!

Kulhoon n. 140 grammaa kuorittua ja silputtua/raastettua inkivääriä, 1-4 rkl ruoko/muscovado/fariinisokeria, 2-3 sitruunan kuoret raastettuna ja mehut puristettuna ja muutama basilikan lehti. Survo nuijalla jotta maut irtoavat.

Laita inkivääri-sitruunamurska kannuun ja lisää päälle kuplivaa. Vichy, kivennäisvesi tai sitruunalimsa käy. Jos käytät sitruunalimsaa (Sprite) niin vähennä sitruunan ja sokerin määrää, muuten tulee niin hapanta ja makeaa että kieli menee solmuun!

Maistele valmista tuotosta, lisää sokeria tai sitruunaa makusi mukaan ja laimenna kuplivalla. Kuumalla ilmalla roima kasa jäitä kannuun ja koristeeksi basilikaa. Kaada siivilän läpi laseihin. (Vaihtoehtoisesti voit tehdä koko sekoituksen isossa kulhossa ja kaataa sen siivilän läpi kannuun) Jamien ohjeessa käytettiin minttua mutta minulla ei sitä ollut, uteliaana laitoin basilikaa ja se antoi kevyen, pirteän maun juomaan.

_________________________________________________

This is an altered version of Jamie Oliver's  ginger lemonade. I twisted it to my likings and things found from the fridge. Put on some Bossa nova, pour the lemonade in a nice glass and drink up!

In a bowl mix about 140 grams of peeled and diced/grated ginger, 1-4 tbsp brown sugar, 2-3 lemon juices and zest, and a few basil leaves. Bash the ingredients to get the flavors out.

Put your ginger-lemon mash into a pitcher and pour over some bubbly, mineral water or lemon soda. If you use lemon soda (Sprite) be careful with the lemons and sugar or you get a very sour and sweet mixture that will get your teeth aching and eyes watering, like I did.

Taste your mixture and add lemon or sugar to your taste or mix more bubbly if your lemonade is too strong. Garnish with a few basil leaves and pour through a strainer into glasses. (Or you can make the whole mixture in a big bowl and pour it throw a strainer into the pitcher.) Jamie used mint in his recipe but I didn't have that so the basil was a good alternative, it gave a subtle and fresh taste.


loving lovage

Tein täsmäiskun vanhempien pellonreunaan ja siellähän sitä oli jo terhakkana pienenä kasvustona - lipstikkaa! Julkaisin tämän ohjeen viime kesänä vanhassa blogissa ja pistän sen vielä uudestaan, tämä kun on yksi ehdottomia lempireseptejäni. Varhaiskaali on hyvää. Lipstikan kanssa ihan loistavaa. Ja äidin resepti sopivasti äitienpäiväksi.

Äidin varhaiskaalisalaatti lipstikalla

1 varhaiskaali suikaloituna
1 hapokas omena raastettuna
Puntti nippusipulia hienonnettuna
Kunnon kourallinen lipstikkaa hienonnettuna
2 dl kermaviilia, ranskankermaa, turkkilaista jogurttia tai majoneesia
Happoa antamaan potkua (sitruunan mehua tai lempietikkaa oman maun mukaan)
Ripaukset suolaa, vastarouhittua mustapippuria ja sokeria

Ainekset suikaleiksi ja raasteeksi, kaikki möyhennetään sekaisin kermaviilin tai mahdollisen muun kanssa ja lisätään mausteet. Sekoitetaan.
Nauti vaikka lihan, kalan tai kanan lisukkeena tai kuten minä tänään, tuoreen ruisleivän päällä. Mums!

-----------------------------------------------------------
 I made my mission to get some fresh grown lovage from my parents garden and there it was - a lovely little bush of strongly scented greens. I published this recipe in my old blog last summer but I write it one more time in here, because this is one of my ultimate favorite recipes. Spring cabbage is good. With lovage is superb.

Mom's spring cabbage slaw with lovage 

1 spring cabbage diced
1 tangy apple grated
Bunch of spring onions diced
Handful of lovage leaves chopped up
2 dl of creme fraiche, natural yoghurt or mayonnaise
Something to give acidity (lemon juice our your favorite vinegar)
Pinches of salt, sugar and fresh ground black pepper.

Dice, grate and mix your ingredients with the white stuff. Add your spices and mix well. Enjoy. I had this salad on top of a fresh rye bread. Mums!

a week off

Miehellä oli viikko vapaata jonka käytimme taiten seikkaillen maalla, metsässä, merellä ja järvellä.

We took a week off and ventured in the countryside, wandered in the blooming forest, as well enjoyed some sea breeze and lakeside sunset.

thoughts for saturday

Ystäviltä saatu tuolipariskunta odottaa hiomapaperia ja innostusta. En ole vielä päättänyt hionko puunväriseksi vai maalaanko uuden valkoisen kerroksen. Mukavinta on miettiä väriyhdistelmiä ja miettiä tuolin päällysteeksi sopivaa kuosia. Fiilistelen myös uutta keramiikkakuppiani ja sandaaleita, joilla ajattelin tallustella kesäisiä Turun katuja.

My friends gave me a lovely chair couple that waits for repairing and a new coat of paint. Or maybe I'll leave the wood visible. The fun part is to think color pairings and the fabric that goes on to the seat. I am also joyous of my new ceramic cup and summer sandals. They are perfect for a summer day strolling.

salad makings

Varhaiskaali on yksi kevään parhaimmista puolista. En pääse vielä käsiksi lipstikkapuskaan tehdäkseni kaalisalaattia äitini reseptillä joten ei auta kuin keksiä uusia viritelmiä. Tässä on yksi niistä ja aika maistuva sellainen, jos omia tuotoksia saa hiukan kehaista.

Simppeli varhaiskaalisalaatti

1 varhaiskaali ohuelti suikaloituna
1 nippusipuli siivutettuna (sekä varret että itse sipuli)
Kimppu retiisejä siivutettuna
Seesaminsiemeniä paahdettuna
Kimppu korianteria silputtuna
Kimppu herneenversoja silputtuna

Kastike 

3 rkl öljyä
1 limen mehu
1 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl hunajaa
Ripaus suolaa

Kaalit, sipulit ja retiisit pistetään palasiksi ja mukaan sekoitetaan korianteri, herneenversot, paahdetut seesaminsiement ja kastike. Kipataan lautaselle ja nautitaan hyvässä seurassa. Määrät ovat suurpiirteiset, voit esimerkiksi vähentää korianterin määrää tai jättää sen kokonaan pois jos et pidä yrtin ominaismausta. Kastikkeen kirpeys kannattaa myös säätää omaan suuhun sopivaksi.

Spring cabbage is one of the many good things in springtime. I made a simple coleslaw with a little twist.

1 spring cabbage diced thinly
1 spring onion diced thinly
Bunch of radishes diced thinly
Toasted sesame seeds
Chopped coriander to your taste
Chopped pea sprouts

Salad dressing 

3 tbs oil
1 tbs rise wine vinegar
1 tbs honey
Juice of 1 lime
Sprinkle of salt

Chop up the salad ingredients and mix them together with the dressing. Enjoy in a good company.

spring pizza

Kulunut viikko on mennyt lähinnä sairastellessa mutta ehdin sentään saada pöydälle valkovuokkokimpun, ihastella pikkuhiljaa viheriöivää luontoa ja saunoa ulkosaunassa.

Tein myös pizzaa, josta tuli paras omatekoinen pizza ikinä. Salaisuus taisi olla hyvässä taikinassa, tuoretomaattikastikkeen keveässä maussa ja päällisissä. Suikaloin tomaattikastikkeen ja juuston päälle parsaa ohueksi nauhoiksi ja rikoin pari kananmunaa koko komeuden päälle. Päälle vielä rucolaa, parmesaania ja kirsikkatomaatteja.

I've been really sick for the past week but still managed to enjoy nature growing green and this homemade pizza, which was the best pizza I have ever made. Maybe it was the sauce from fresh uncooked tomatoes, good dough or the toppings. I shaved some asparagus thinly on to the pizza and cracked 2 eggs on top. And covered the pizza with rocket, parmesan cheese and cherry tomatoes.

ARCHIVES

ABOUT USING IMAGES

Unless credited or stated otherwise, pictures in this blog are © Suvi Viitanen. Please do not use them for any commercial purposes.